IDG om vår intensivutbildning i Javautveckling

IDG

IDG har intervjuat VD Farzad Golchin och två av deltagarna, Ramsha och Lena, från Javautbildningen som vi driver tillsammans med KTH.

Farzad berättar bland annat att om utbildningens betydelse för både de nyanlända deltagarna och företagen som anställer. Det understryker även Ramsha som före utbildningen sökte massor av jobb utan resultat men som nu har skrivit på kontrakt med ett IT-bolag.

På bilden ser ni Ramsha Waseem och Lena Shervarly från utbildningen.

Läs hela intervjun här.

Fler nyheter

Farzad Golchin om vinnande rekrytering i Ledarnas podd

Farzad Golchin är VD och grundare av Novare Potential och i Ledarnas podd ”Chefsrådgivarna” ger han sina bästa tips på hur företag kan bredda sitt sökande för att inte missa stora affärsmöjligheter.

Lyssna på podden här eller ladda ner via iTunes.

Kursavslutning för utbildningen ‘Introduktion till svensk hälso- och sjukvård’

Tisdagen den 19 december avslutades den andra omgången av Sophiahemmet Högskolas utbildning  ”Introduktion till svensk hälso- och sjukvård” för nyanlända läkare. Utbildningen har resulterat i att 35 deltagare nu har fått chansen att ta steget närmare en svensk läkarlegitimationen. Utbildningen har gett deltagarna en god inblick i det svenska sjukvårdssystemet och förberedande studier till det medicinska kunskapsprovet som krävs för att få svensk läkarlegitimation.

Avslutningsceremonin som hölls på Sophiahemmet inleddes med tal från rektor Johanna Adami och Novare Potentials VD Farzad Golchin. Därpå följde tal från studenter och Peter Seger, VD för Sophiahemmet. Ceremonin avslutades med utdelning av kursintyg och mingel.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson besökte IT-utbildning för nyanlända

Software Development Academy är en tre månader lång intensivutbildning för nyanlända som sker i samarbete mellan Novare Potential, KTH och med finansiering av Wallenbergstiftelserna.

Besöket inleddes med att ministern hälsades välkommen av Fredrik Hillelson, koncernchef och grundare av Novare, Mattias Wiggberg, stabschef på KTH och Farzad Golchin vd och grundare Novare Potential.

Ylva Johansson inledde med att hon såg fram emot presentation och att titta på ett framgångsrikt projekt. Hon hör ofta att ”in Sweden we have a system…” men att det kring nyanländas arbetssituation ofta bygger på eldsjälar, projekt och ad-hoc-lösningar. Ministern vill nu hitta system så man inte ska behöva uppfinna hjulet gång på gång – vad kan vi ta med från projekt som Software Development Academy och implementera bredare?

Därefter berättade Farzad Golchin om bakgrunden till utbildningen. Novare Potential arbetar med ett begrepp som kallas introduktionsrekrytering och är bryggan mellan det behov som finns på arbetsmarknaden och den kunskap som finns hos nyanlända. Farzad berättade också att 70 personer har fått arbete sedan Novare Potential startade 2016.

Kinan Halal och Lana Haddad från Novare Potential tog sedan över och berättade om kursdeltagarna och hur antagningsprocessen går till. Mattias Wiggberg berättade sedan att under hösten 2015 var det många inom KTH som ville hjälpa alla nyanlända men att de hade svårt att hitta ett sätt att göra det på tills de kom i kontakt med Novare Potential. De komprimerade då ett civilingenjörsprogram till en tre månader lång intensivutbildning där undervisningen sker dagligen 9-17 i högt tempo. Mattias nämnde också hur Software Development Academy berikar andra utbildningar inom KTH och att många lärare och studenter är engagerade i att hjälpa deltagarna.

Avslutningsvis berättade en projektgrupp från utbildningen om sitt projekt att skapa ett mobilspel från grunden – från idé till nedladdningsbart spel på bara tre veckor. Projektgruppen får också frågor från ministern, bland annat om hur deltagarna hittade projektet (Linkedin, Facebook, Arbetsförmedlingen, P1) och om det var en intensiv kurs (JA!).

Vill du vara mentor för en nyanländ person som vill starta eller fortsätta sin karriär i Sverige?

I vår modell introduktionsrekrytering är mentorsrollen en stor nyckel till en framgångsrik rekrytering. Ett mentorskap handlar om att föra över kunskap och erfarenhet från en mer erfaren person till en mindre erfaren person inom ett visst område, vilket i det här fallet ofta handlar om språk- och kulturella barriärer. Vi har lärt oss att både medarbetarna och cheferna upplever en stor trygghet över att det finns någon där som ett bollplank till medarbetaren.

Som mentor träffar du medarbetaren och diskuterar vilka frågor som är viktiga att arbeta med utifrån varje unik situation; gällande  till exempel språk, kulturella skillnader eller karriärutveckling. Sedan sätter ni upp mål och delmål tillsammans, enligt Novare Potentials metod, och träffas kontinuerligt. Ni bestämmer tillsammans hur ofta ni ses eller hörs, vanligtvis en gång per månad. Under varje träff med kandidaten är det mycket uppskattat med konstruktiv feedback och allmän coachning framåt. Efter varje träff återrapporterar du som mentor tillbaka till Novare Potential.

För att lyckas i rollen som mentor bör man vara en god lyssnare och ha goda ledaregenskaper såsom empatisk förmåga, tydlighet och målmedvetenhet samt ett stort intresse för personlig utveckling. Att ha egen erfarenhet från olika kulturer samt språkkunskaper är en stor fördel men inget krav.Vi söker nu volontärer som är intresserade av att vara mentorer.

Välkommen att söka till mentorrollen genom att gå vidare här >>

Kursstart för andra omgången av ‘Introduktion till svensk Hälso- och Sjukvård’


Andra omgången av utbildningen ‘Introduktion till svensk Hälso- och sjukvård’ som drivs av Sophiahemmet Högskola tillsammans med Novare Potential och med finansiering av Wallenbergstiftelserna är nu igång.

35 motiverade och drivna läkare från 26 olika länder har påbörjat sin intensivutbildning och är klara i december. Dagen inleddes med välkomsttal från Johanna Adami, rektor Sophiahemmets högskola. Därpå berättade Natasha Braun som gick utbildningen förra året och nu praktiserar som läkare på en vårdcentral tog vid om sin tid vid utbildningen.  –Det bästa med utbildningen var att känna sig uppskattad, att känna att jag är värdefull och inkluderad i den svenska sjukvården. Hon gav också tips:  –Kämpa! Det är inte lätt men heller inte omöjligt. Lita på dig själv och bara plugga!

En av studenterna är Sara Boughattas. Hon är född i Sverige men flyttade till Tunisien som sexåring. I Monastir har hon läst till läkare i fem år i och arbetat två år som AT-läkare på sex olika avdelningar. Hon ser hur utländska läkare kan bidra med massor av erfarenheter som skiljer sig från svenska kollegors. – Exempelvis har vi kunskap om vissa sjukdomar som är vanliga i våra hemländer, men som svenska läkare kanske inte upptäcker lika snabbt. Sverige har invånare från många olika länder och där kan våra kunskaper vara en enorm resurs, säger Sana.

Ahmed Alfaili kommer från Bagdad i Irak och jobbar som undersköterska på Stockholms Sjukhem i Bromma. I Irak gjorde han sin treåriga ST-tjänst inom barnmedicin. När han kom till Sverige var han inställd på att arbeta som läkare i Sverige. Efter att ha tagit det nya kunskapsprovet för läkare blev han inte godkänd på den prekliniska delen som är en ny del i provet. Det blev en chock.

–Det var första gången jag blivit underkänd på något i hela mitt liv! Jag blev deprimerad och satt hemma i två månader efteråt, säger Ahmed som tänker se till att vara förberedd på provets olika delar inför nästa gång han genomför det.

Intensivutbildningen ger 18 högskolepoäng under tre månader. För att bli antagen krävs godkänd läkarlegitimation från annat land och goda kunskaper i svenska. Tanken är att det ska gå snabbare för deltagarna att ta sig in på arbetsmarknaden. Kursen avslutas i december och ska då ha gett en god inblick i hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar. Detta kommer att underlätta när det är dags att göra det medicinska kunskapsprovet som krävs för att få svensk läkarlegitimation.

Kursstart för Software Development Academy

Av hundratals sökande är det nu 32 motiverade elever som sitter i en sal på KTH en tidig måndagsmorgon i september. Det är start för den andra omgången av Software Development Academy – en tre månader lång intensivutbildning i java-programmering för nyanlända akademiker som drivs i samarbete mellan Novare Potential, KTH och Wallenbergstiftelserna.

Första dagen inleds med att KTH:s stabschef Mattias Wiggberg hälsar alla elever välkomna till den första studiedagen och säger: Ni är alla smarta och motiverade – och ni kommer behöva utnyttja de egenskaperna maximalt de kommande tre månaderna. Det här är den mest intensiva utbildningen på KTH och den enda utbildningen av sitt slag på ett universitet i Europa. Varje timme räknas och utbildningen är noga kalibrerad för att ge er maximal kunskap på minimal tid.

Därefter tar Kinan Halal från Novare Potential över och berättar om hur samarbetet mellan KTH, Novare Potential och Wallenbergstiftelserna skapar en unik möjlighet att matcha rätt kompetens till de behov som finns på arbetsmarknaden. Kinan: Vi utmanar vår egen bransch och vi kommer utmana er. Målet för oss är att alla här inne ska få ett arbete efter avslutad utbildning och vi har redan påbörjat matchningen mellan er och potentiella arbetsgivare. Alla här inne kommer få en egen coach på Novare Potential som hjälper er med alltifrån att skriva ett CV till att hjälpa er att hitta rätt typ av arbete.

Sedan tar Philipp Haller, utbildningsansvarig från KTH, vid och berättar om upplägget för utbildningen. Varje dag är det schemalagda lektioner med start klockan 9 och som avslutas klockan 17. Därefter är det egna studier på kvällar och helger. 500 timmar på 12 veckor motsvarar mängden kodning för en kandidatexamen som systemvetare. Utbildningen är uppdelad i tre segment: grunder i programmering, objektorienterad design och ett projektarbete som kommer drivas i team där varje grupp ska gå från idé till skarp produkt. Därtill kommer egna projekt att drivas parallellt.

Efteråt presenterar alla deltagarna sig själva och berättar vad de vill uppnå med utbildningen innan den första lektionen inleds.

Deltagaren Joy Iwendi presenterar sig själv för sina nya kurskamrater.

Intervju i tidningen Karriär

Karriär bild

VD Farzad Golchin intervjuades i Juseks tidning Karriär i februari 2017. Farzad berättar om hur hans persiska bakgrund har fungerat som en tillgång då han lättare kunnat se fördelarna av att skapa mångfald i ett företag.

Hela artikeln finns att läsa här.

 

 

Anna Kinberg Batra besöker Software development academy

AKB27
Igår gästade Anna Kinberg Batra Software Development Academy – vår intensivutbildning för javautvecklare som vi driver tillsammans med KTH. På bilden tittar Anna på en app som deltagarna tagit fram. Vi pratade även om förutsättningar för att få nyanlända i arbete. En trevlig eftermiddag med samtalsämnen som berörde mobilspel, integrationsutmaningar och mycket däremellan. Vi är glada för att Anna ville besöka oss och KTH.

Se mer om utbildningen och deltagarnas berättelser här:

Software development academy presenteras för Wallenbergstiftelsen

17554217_1478783255526942_3355923590396898257_n

I onsdags presenterade vi vår intensivutbildning för javautvecklare, som vi driver tillsammans med KTH, för Wallenbergstiftelsen. Vi fick bland annat se de appar som kandidaterna har skapat under sitt projektarbete. Presentationerna följdes av ett trevligt mingel. Kul att få visa upp Software development academy för Wallenbergstiftelsen och även få se hur mycket deltagarna har utvecklats under dessa 10 intensiva veckor! På bilden ser ni Poker Wallenberg, Kinan Halal från Novare Potential och flera av deltagarna.

Se mer om utbildningen och deltagarnas berättelser här:

Rekrytera Javautvecklare! Software development academy

Den 16 januari startade vi en intensivutbildning i Javautveckling. Software development academy är ett samarbete mellan Novare Potential och KTH.

Bristen på IT-utvecklare är en stor utmaning för svenska företag. Enligt beräkningar från IT & Telekomföretagen, saknas cirka 60.000 mjukvaruutvecklare i Sverige 2016 och bristen på IT-resurser är något som hotar tillväxten i Sverige.

Samtidigt som det finns en stor brist på arbetskraft inom detta område, finns det en hög arbetslöshet bland nyanlända till Sverige.

I vårt arbete träffar vi nyanlända och arbetsgivare dagligen. Denna mismatch på arbetsmarknaden blev alltmer tydlig  och vi började leta efter en partner som kunde erbjuda en högkvalitativ IT-utbildning. Kontakt togs med KTH som såg stora möjligheter att genom sin expertis inom området skapa en utbildning som kunde fylla behovet och med input från ett antal olika arbetsgivare har  vi arbetat fram en utbildning som fokuserar på java men även android och agil och scrum metodik.

Över 300 personer från olika delar av världen som kommit till Sverige under de senaste åren har sökt utbildningen och efter en tuff gallring som testat tidigare kunskaper samt förmåga till hög inlärningskapacitet har 28 antal elever valts ut för att genomgå utbildningen.

Programmet är en intensivutbildning med ca 500 timmars kodning på 3 månader och deltagarna är 26 personer med hög inlärningsförmåga, erfarenhet från IT samt mycket hög motivation som gallrats fram genom tester och intervjuer från över 300 sökande

Deltagarna, varav hälften är kvinnor, är redan innan utbildningen ett imponerande samling. Så gott som alla har redan olika examina inom it, en deltagare är kärnfysiker, en är professionell schackspelare och många har arbetslivserfarenhet från namnkunniga företag.

Och se en film om utbildningen och deltagarnas berättelser här

Deltagarna kommer efter utbildningens slut i mitten på april att kunna rekryteras via Novare Potential och intervjuer med olika arbetsgivare kommer att ske löpande under utbildningens gång.

Kontakta gärna farzad.golchin@novarepotential.se om du är intresserad av att veta mer!

Fyll i dina uppgifter och ett meddelande så återkommer vi så snart vi kan