IDG om vår intensivutbildning i Javautveckling

IDG

IDG har intervjuat VD Farzad Golchin och två av deltagarna, Ramsha och Lena, från Javautbildningen som vi driver tillsammans med KTH.

Farzad berättar bland annat att om utbildningens betydelse för både de nyanlända deltagarna och företagen som anställer. Det understryker även Ramsha som före utbildningen sökte massor av jobb utan resultat men som nu har skrivit på kontrakt med ett IT-bolag.

På bilden ser ni Ramsha Waseem och Lena Shervarly från utbildningen.

Läs hela intervjun här.

Fler nyheter

Vill du vara mentor för en nyanländ person som vill starta eller fortsätta sin karriär i Sverige?

I vår modell introduktionsrekrytering är mentorsrollen en stor nyckel till en framgångsrik rekrytering. Ett mentorskap handlar om att föra över kunskap och erfarenhet från en mer erfaren person till en mindre erfaren person inom ett visst område, vilket i det här fallet ofta handlar om språk- och kulturella barriärer. Vi har lärt oss att både medarbetarna och cheferna upplever en stor trygghet över att det finns någon där som ett bollplank till medarbetaren.

Som mentor träffar du medarbetaren och diskuterar vilka frågor som är viktiga att arbeta med utifrån varje unik situation; gällande  till exempel språk, kulturella skillnader eller karriärutveckling. Sedan sätter ni upp mål och delmål tillsammans, enligt Novare Potentials metod, och träffas kontinuerligt. Ni bestämmer tillsammans hur ofta ni ses eller hörs, vanligtvis en gång per månad. Under varje träff med kandidaten är det mycket uppskattat med konstruktiv feedback och allmän coachning framåt. Efter varje träff återrapporterar du som mentor tillbaka till Novare Potential.

För att lyckas i rollen som mentor bör man vara en god lyssnare och ha goda ledaregenskaper såsom empatisk förmåga, tydlighet och målmedvetenhet samt ett stort intresse för personlig utveckling. Att ha egen erfarenhet från olika kulturer samt språkkunskaper är en stor fördel men inget krav.Vi söker nu volontärer som är intresserade av att vara mentorer.

Välkommen att söka till mentorrollen genom att gå vidare här >>

Kursstart för andra omgången av ‘Introduktion till svensk Hälso- och Sjukvård’


Andra omgången av utbildningen ‘Introduktion till svensk Hälso- och sjukvård’ som drivs av Sophiahemmet Högskola tillsammans med Novare Potential och med finansiering av Wallenbergstiftelserna är nu igång.

35 motiverade och drivna läkare från 26 olika länder har påbörjat sin intensivutbildning och är klara i december. Dagen inleddes med välkomsttal från Johanna Adami, rektor Sophiahemmets högskola. Därpå berättade Natasha Braun som gick utbildningen förra året och nu praktiserar som läkare på en vårdcentral tog vid om sin tid vid utbildningen.  –Det bästa med utbildningen var att känna sig uppskattad, att känna att jag är värdefull och inkluderad i den svenska sjukvården. Hon gav också tips:  –Kämpa! Det är inte lätt men heller inte omöjligt. Lita på dig själv och bara plugga!

En av studenterna är Sara Boughattas. Hon är född i Sverige men flyttade till Tunisien som sexåring. I Monastir har hon läst till läkare i fem år i och arbetat två år som AT-läkare på sex olika avdelningar. Hon ser hur utländska läkare kan bidra med massor av erfarenheter som skiljer sig från svenska kollegors. – Exempelvis har vi kunskap om vissa sjukdomar som är vanliga i våra hemländer, men som svenska läkare kanske inte upptäcker lika snabbt. Sverige har invånare från många olika länder och där kan våra kunskaper vara en enorm resurs, säger Sana.

Ahmed Alfaili kommer från Bagdad i Irak och jobbar som undersköterska på Stockholms Sjukhem i Bromma. I Irak gjorde han sin treåriga ST-tjänst inom barnmedicin. När han kom till Sverige var han inställd på att arbeta som läkare i Sverige. Efter att ha tagit det nya kunskapsprovet för läkare blev han inte godkänd på den prekliniska delen som är en ny del i provet. Det blev en chock.

–Det var första gången jag blivit underkänd på något i hela mitt liv! Jag blev deprimerad och satt hemma i två månader efteråt, säger Ahmed som tänker se till att vara förberedd på provets olika delar inför nästa gång han genomför det.

Intensivutbildningen ger 18 högskolepoäng under tre månader. För att bli antagen krävs godkänd läkarlegitimation från annat land och goda kunskaper i svenska. Tanken är att det ska gå snabbare för deltagarna att ta sig in på arbetsmarknaden. Kursen avslutas i december och ska då ha gett en god inblick i hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar. Detta kommer att underlätta när det är dags att göra det medicinska kunskapsprovet som krävs för att få svensk läkarlegitimation.

Kursstart för Software Development Academy

Av hundratals sökande är det nu 32 motiverade elever som sitter i en sal på KTH en tidig måndagsmorgon i september. Det är start för den andra omgången av Software Development Academy – en tre månader lång intensivutbildning i java-programmering för nyanlända akademiker som drivs i samarbete mellan Novare Potential, KTH och Wallenbergstiftelserna.

Första dagen inleds med att KTH:s stabschef Mattias Wiggberg hälsar alla elever välkomna till den första studiedagen och säger: Ni är alla smarta och motiverade – och ni kommer behöva utnyttja de egenskaperna maximalt de kommande tre månaderna. Det här är den mest intensiva utbildningen på KTH och den enda utbildningen av sitt slag på ett universitet i Europa. Varje timme räknas och utbildningen är noga kalibrerad för att ge er maximal kunskap på minimal tid.

Därefter tar Kinan Halal från Novare Potential över och berättar om hur samarbetet mellan KTH, Novare Potential och Wallenbergstiftelserna skapar en unik möjlighet att matcha rätt kompetens till de behov som finns på arbetsmarknaden. Kinan: Vi utmanar vår egen bransch och vi kommer utmana er. Målet för oss är att alla här inne ska få ett arbete efter avslutad utbildning och vi har redan påbörjat matchningen mellan er och potentiella arbetsgivare. Alla här inne kommer få en egen coach på Novare Potential som hjälper er med alltifrån att skriva ett CV till att hjälpa er att hitta rätt typ av arbete.

Sedan tar Philipp Haller, utbildningsansvarig från KTH, vid och berättar om upplägget för utbildningen. Varje dag är det schemalagda lektioner med start klockan 9 och som avslutas klockan 17. Därefter är det egna studier på kvällar och helger. 500 timmar på 12 veckor motsvarar mängden kodning för en kandidatexamen som systemvetare. Utbildningen är uppdelad i tre segment: grunder i programmering, objektorienterad design och ett projektarbete som kommer drivas i team där varje grupp ska gå från idé till skarp produkt. Därtill kommer egna projekt att drivas parallellt.

Efteråt presenterar alla deltagarna sig själva och berättar vad de vill uppnå med utbildningen innan den första lektionen inleds.

Deltagaren Joy Iwendi presenterar sig själv för sina nya kurskamrater.

Intervju i tidningen Karriär

Karriär bild

VD Farzad Golchin intervjuades i Juseks tidning Karriär i februari 2017. Farzad berättar om hur hans persiska bakgrund har fungerat som en tillgång då han lättare kunnat se fördelarna av att skapa mångfald i ett företag.

Hela artikeln finns att läsa här.

 

 

Anna Kinberg Batra besöker Software development academy

AKB27
Igår gästade Anna Kinberg Batra Software Development Academy – vår intensivutbildning för javautvecklare som vi driver tillsammans med KTH. På bilden tittar Anna på en app som deltagarna tagit fram. Vi pratade även om förutsättningar för att få nyanlända i arbete. En trevlig eftermiddag med samtalsämnen som berörde mobilspel, integrationsutmaningar och mycket däremellan. Vi är glada för att Anna ville besöka oss och KTH.

Se mer om utbildningen och deltagarnas berättelser här:

Software development academy presenteras för Wallenbergstiftelsen

17554217_1478783255526942_3355923590396898257_n

I onsdags presenterade vi vår intensivutbildning för javautvecklare, som vi driver tillsammans med KTH, för Wallenbergstiftelsen. Vi fick bland annat se de appar som kandidaterna har skapat under sitt projektarbete. Presentationerna följdes av ett trevligt mingel. Kul att få visa upp Software development academy för Wallenbergstiftelsen och även få se hur mycket deltagarna har utvecklats under dessa 10 intensiva veckor! På bilden ser ni Poker Wallenberg, Kinan Halal från Novare Potential och flera av deltagarna.

Se mer om utbildningen och deltagarnas berättelser här:

Rekrytera Javautvecklare! Software development academy

Den 16 januari startade vi en intensivutbildning i Javautveckling. Software development academy är ett samarbete mellan Novare Potential och KTH.

Bristen på IT-utvecklare är en stor utmaning för svenska företag. Enligt beräkningar från IT & Telekomföretagen, saknas cirka 60.000 mjukvaruutvecklare i Sverige 2016 och bristen på IT-resurser är något som hotar tillväxten i Sverige.

Samtidigt som det finns en stor brist på arbetskraft inom detta område, finns det en hög arbetslöshet bland nyanlända till Sverige.

I vårt arbete träffar vi nyanlända och arbetsgivare dagligen. Denna mismatch på arbetsmarknaden blev alltmer tydlig  och vi började leta efter en partner som kunde erbjuda en högkvalitativ IT-utbildning. Kontakt togs med KTH som såg stora möjligheter att genom sin expertis inom området skapa en utbildning som kunde fylla behovet och med input från ett antal olika arbetsgivare har  vi arbetat fram en utbildning som fokuserar på java men även android och agil och scrum metodik.

Över 300 personer från olika delar av världen som kommit till Sverige under de senaste åren har sökt utbildningen och efter en tuff gallring som testat tidigare kunskaper samt förmåga till hög inlärningskapacitet har 28 antal elever valts ut för att genomgå utbildningen.

Programmet är en intensivutbildning med ca 500 timmars kodning på 3 månader och deltagarna är 26 personer med hög inlärningsförmåga, erfarenhet från IT samt mycket hög motivation som gallrats fram genom tester och intervjuer från över 300 sökande

Deltagarna, varav hälften är kvinnor, är redan innan utbildningen ett imponerande samling. Så gott som alla har redan olika examina inom it, en deltagare är kärnfysiker, en är professionell schackspelare och många har arbetslivserfarenhet från namnkunniga företag.

Och se en film om utbildningen och deltagarnas berättelser här

Deltagarna kommer efter utbildningens slut i mitten på april att kunna rekryteras via Novare Potential och intervjuer med olika arbetsgivare kommer att ske löpande under utbildningens gång.

Kontakta gärna farzad.golchin@novarepotential.se om du är intresserad av att veta mer!

Veckans affärer – mångfald ger affärsnytta!

VD Farzad Golchin intervjuades i Veckans affärer v 49 2016 om hur mångfalden kan bidra till affärsnyttan och hur Novare Potential jobbar för att få fler nyanlända i arbete och arbetsgivare att hitta rätt kompetens. Läs artikeln.

201612 Veckans affärer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVD – Novare Potential startar snabbspår för läkare med Sophiahemmet högskola

potential-lakarprogrammet-i-svd-13okt2016

Den 20 september startade Novare Potential tillsammans med Sophiahemmet högskola en intensivutbildning / snabbspår för nyanlända läkare. 30 läkare från 16 olika länder kommer under 3 månader att förberedas för att klara kunskapstestet som krävs för att kunna få en svensk läkarlegitimation. I artikeln i SVD kan du bland annat läsa om bakgrunden till varför utbildningen kom till och om Ismaiel Alkadro, nyanländ kirurg från Syrien som via Novare Potential varit med och designat utbildningen. Projektet är finansierat av Wallenbergstiftelserna.

Novare Potential erbjuder möjligheten att anställa läkarna via Novare Potential under en introduktionsperiod där mentorskap ingår för medarbetare och arbetsgivare. Läkarna har då klarat svenskatest och kunskapsprov. För dig som är arbetsgivare och intresserad, hör av dig till farzad.golchin@novarepotential.se.

Intervju med Tahmineh – juristassistent på advokatfirman Vinge

20160617-tahmineh-vinge-2Hej Tahmineh, du jobbar som juristassistent på Vinge advokatbyrå, berätta mer!

Min titel är AML-assistent och det innebär att jag jobbar med compliancefrågor, i första hand för att säkerställa att Vinges kunder inte är inblandade i penningtvätt eller finansiell terrorism.

Vad betyder jobbet för dig?

Jag är jätteglad att jag har fått en möjlighet att jobba med det som jag är utbildad inom och har erfarenhet från, det är det viktigaste för mig. Jag har dessutom supertrevliga kollegor!

Vad jobbade du med innan du kom till Sverige?

Jag läste juridik på Universitet i Isfahan och jobbade sedan som jurist och advokat i 10 år. I Iran jobbar advokater generellt sett bredare än i Sverige så jag jobbade med allt ifrån familjerätt till affärsjuridik och brottsmål.

Vad har du gjort sedan du kom till Sverige?

Det tog ca 2 år innan jag fick uppehållstillstånd. Sedan började jag läsa på SFI och har gjort det under det senaste året.

Hur gick det till när du sökte jobbet?

Jag hade tidigare skickat mitt CV till olika arbetsplatser men detta var första intervjun jag blev kallad till. Jag var sedan på en intervju på Novare Potential och jag blev så förvånad att jag fick prata mitt hemspråk persiska på intervjun! Det trodde jag aldrig skulle hända i Sverige. Det gav mig också en stor trygghetskänsla. Efter det var jag på en intervju på Vinge och sedan fick jag det trevliga beskedet att jag fått jobbet!

Vad har du för mål för framtiden?

Kortsiktigt så vill jag fortsätta utveckla min svenska och främst mitt juridiska språk som är min största utmaning för tillfället. Och på lite längre sikt vill jag även läsa upp en svensk juridikexamen så att jag kan  jobba som advokat i Sverige.

Fyll i dina uppgifter och ett meddelande så återkommer vi så snart vi kan