Dagens Medicin uppmärksammar Novares samarbete med Sophiahemmet

Sedan 2016 bedriver Sophiahemmet och Novare Potential en intensivutbildning för att hjälpa nyanlända att få ett arbete inom sjukvården. I en intervju med Dagens Medicin berättar Sophiahemmet Högskolas rektor Johanna Adami om utbildningen:

”Utbildningen vänder sig till läkare, sjuksköterskor och barnmorskor med legitimation från länder utanför EU och EES. För att bli antagen krävs att de har ansökt om svensk legitimation hos Socialstyrelsen, fått sin utländska utbildning validerad enligt gällande regelverk samt kan bra svenska.

– Utöver det har vi på Sophiahemmet en särskild antagningsprocess där vi intervjuar och testar kunskapsnivån för att se att man har rätt motivation och möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen, säger Johanna Adami. (…)

Sophiahemmet ska i höst göra en uppföljning för att se hur många av de tidigare studenterna som fått svenskt legitimation och jobb.

– Jag vet att 75 procent av dem har ”tagit ett steg på vägen”. Det kan vara att de fått sin legitimation, klarat kunskapsprovet eller fått ett vikariat som läkarassistent, säger Johanna Adami.

Många av dem som gått utbildningen har kämpat i flera år för att få jobb i sjukvården. En av dem är sjuksköterskan Omar Hawajri från Palestina. Han har varit i Sverige i fyra och ett halvt år och hade nästan gett upp hoppet om en svensk legitimation innan han förra hösten gick utbildningen.

– Kursen gav mig motivation att fortsätta processen att bli legitimerad sjuksköterska i Sverige. Jag är klar med första delen och ska göra nästa prov i april. Den här utbildningen var jätteintressant för mig. Vi hade föreläsningar och seminarium om patientsäkerhet, vårdetik och regler som jag inte kände till tidigare, säger Omar Hawajri.”

Läs artikeln i sin helhet >>

Fler nyheter

Farzad Golchin I DI tillsammans med Poker Wallengberg om Integration

Dagens Industri har under hösten och vintern i artikelserien ’Vägen in’ lyft hur näringslivet visar stor vilja att göra skillnad i kring integrationen.

I en intervju i DI berättar Poker Wallenberg tillsammans med Farzad Golchin, VD och grundare Novare Potential, om hur Wallenbergstiftelsen har bidragit till att skapa intensivutbildningen Software Development Academy tillsammans med KTH och Novare Potential. Det första samarbetet var mellan Wallenbergstiftelserna, Sophiahemmet Högskola och Novare Potential där läkare och sjuksköterskor får en intensivutbildning för att snabbt komma in på arbetsmarknaden.

 

Läs hela intervjun (låst för prenumeranter) >>

Novare och Sophiahemmet anordnade lösningsinriktad konferens

Sophiahemmets Högskola och Novare Potential anordnade en stor konferens om framtidens kompetensförsörjning inom vården på uppdrag av Länsstyrelsen i Stockholm. Under dagen medverkade representanter från bland annat regering, region, arbetsgivare, näringsliv, fackförbund, lärosäten. Fokus låg på att hitta lösningar framåt för att komma tillrätta med kompetensförsörjningen med utgångspunkt i att bättre integrera nyanlända i vårdyrken.

läs mer här

Prinsessan Sofia besökte Sophiahemmet och Novare Potential

Novare Potential har tillsammans med Sophiahemmet en intensivutbildning som riktar sig till nyanlända läkare, sjuksköterskor och barnmorskor. Syftet med utbildningen är att korta tiden för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

Den första omgången genomfördes 2016 och var den första av sitt slag i Sverige.  Sedan starten har över 90 läkare och sjuksköterskor från 35 länder gått utbildningen – och minst 75% av dem har tagit avgörande steg på vägen direkt efter avslutad utbildning.

– Det är oerhört betydelsefullt att denna kompetenta grupp får möjlighet att på ett högkvalitativt och effektivt sätt får tillgång till all kompetens och erfarenhet vi som högskola och sjukhus kan erbjuda. Dessa personer bidrar också till vår utveckling då våra lärare, studenter och kollegor i vårdverksamheterna får kunskap från så många olika länder, säger Johanna Adami, rektor på Sophiahemmet Högskola.

Utbildningen initierades av Novare Potential och Sophiahemmet Högskola med finansiering av Wallenbergstiftelserna. Idag sker utbildningen också i samverkan med Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen i Stockholm, Södertörns Högskola, Vårdföretagarna, Svensk Sjuksköterskeförening och Läkarförbundet.

 

Foto: Pia Hultkrantz

 

 

Krönika av Farzad Golchin om potentialen hos nyanlända

I senaste numret av Tillväxt Stockholm medverkar Farzad Golchin, vd Novare Potential, med en krönika:

” Det är väldigt svårt att ens få komma på intervju i Sverige när nätverket saknas och Cv:t består av arbetsgivare och utbildningar som svenska rekryterare inte är vana vid.

Samtidigt skriker många branscher efter kompetens. Gapet mellan nyanlända och arbetsgivare inspirerade mig till att starta ett rekryteringsbolag med målet att få nyanlända i arbete. Under min tid som marknadschef på ett annat bolag började vi att anställa folk med olika bakgrund som bidrog med nya idéer kring hur vi kunde nå fram till olika mångkulturella målgrupper i Sverige. Framförallt genom att annonsera i kanaler som följdes av människor med olika bakgrund. Insikterna ledde snabbt till en ökad marknadsandel och jag lärde mig att mångfalden i vår personalstyrka bidrog direkt till affärsnyttan. Samtidigt kom många människor till Sverige i hopp om ett bättre liv. Kunde vi bli bättre på att ta tillvara på all denna kompetens och motivation?”

 

Läs hela krönikan här >>

Nederländernas ambassadör Ines Coppoolse besökte Novare

Ines Coppoolse är ambassadör i Sverige för Nederländerna och besökte Novare för att ta del av arbetet med att skapa jobb åt nyanlända och unga med funktionsvariationer. Med på besöket var även Frank Schipper, ansvarig för Public Diplomacy & Political Affairs på ambassaden.

Besöket inleddes med att Fredrik Hillelson, VD och grundare Novare, berättade om bakgrunden till Novare. Därefter berättade Ambassadören om likheterna hon såg mellan Sverige och Nederländerna, inte minst i integrations- och mångfaldsarbetet.

Därpå berättade Farzad Golchin och Kinan Halal från Novare Potential om hur de genom olika lösningar skapar möjlighet för nyanlända att få riktiga arbete. Även Marwa, som nu arbetar på PWC, berättade om sin resa till ett arbete genom Novare Potential.

Delal Apak från vårt systerbolag Novare Peritos berättade sedan om hur de genom sin metod introduktionsrekrytering får företag att satsa på en grupp unga som idag har en arbetslöshet på 96%. David som fått arbete genom Peritos berättade om sin erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden och hur det var att få arbete genom Novare. Besöket avslutades med en rundtur på Novares kontor där Ambassadören fick möjlighet att träffa fler medarbetare inom Novares elva olika bolag.

 

Foto: Raphael Stecksén – Kaffegruppen

 

Farzad Golchin på Framtidens integration

Farzad Golchin är vd och grundare av Novare Potential och var inbjuden som paneldeltagare till Fores och Öppna dörrens konferens Framtidens integration. Konferensen bestod av tre block: framtidens mottagande, framtidens bostadsområde och framtidens arbetsförmedling och samtalen drevs av en expertpanel och en politikerpanel. Farzad Golchin var i panelen kring framtidens arbetsförmedling och tog bland annat upp att den nära dialogen med både näringsliv och kandidater är avgörande för att utveckla nya lösningar. I myndighetsrollen är det viktigt att utvärdera vilka aktörer som är bäst på att utföra olika tjänster och att olika personer och regioner kan ha behov av olika lösningar. Han lyfte också vikten av att se möjligheten i alla människor som kommit till Sverige och kan bidra både med kompetens och med drivkraft att utbilda sig inom områden där det finns resursbehov i Sverige.

Lana Haddad intervjuad i Financial Times

Lana Haddad arbetar med rekrytering för Novare Potential och blev nyligen intervjuad i Financial Times där hon berättar om sin medverkan i RAMP, ett program som drivs av Handelshögskolan i Stockholm.  Det är ett program som under nio månader ger nyanlända akademier ett snabbspår in i det svenska samhället genom att varva en intensiv managementutbildning med praktik.

Lana Haddad berättar i intervjun om sin resa till ett arbete på Novare Potential genom RAMP:

“The programme taught me how to have self-awareness at work; how to identify a company’s values and match them with my own,” Haddad says. (…) During an internship at the Swedish law firm Delphi, moving between various departments such as marketing and administration, she developed many core business skills by learning on the job. Much of her work was studying competitors and evaluating Delphi’s strengths and weaknesses.

The knowledge was useful, Haddad says, but the networking was key. She recalls how mention of the business school would pique people’s interest. “I was in an elevator with a friend, speaking in Arabic, and I told her I’m studying at Stockholm School of Economics — saying the name in English. Everybody turned around to look at me, I felt like I had said the magic word.”

Through a classmate, Haddad learnt of a recruitment company called Novare Potential that specialises in matching nyanlända (“newcomers”) — a word used for new immigrants in Sweden — with jobs that suit their skills and experiences. She got in touch to apply for a job opening at PwC and so impressed Novare executives that they offered her a job in their own business.

 

Läs hela intervjun här >>

Fredrik Hillelson inbjuden att tala om jämställdhet för japanska näringslivet

Under veckan var en stor japansk delegation från Keidanren, den japanska motsvarighet till Svenskt Näringsliv, på besök i Sverige. Resans syfte var att möta näringslivsrepresentanter för ett ökat handelssamarbete. På programmet stod möten med bolag som bland annat Ericsson, Sup46 och SEB och besöket skedde inom ramen för att det 2018 är 150 år sedan de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Japan etablerades.

Novares vd och grundare Fredrik Hillelson var inbjuden för att tala om jämställdhet i arbetslivet och tog sin utgångspunkt i vad som krävs av näringslivet för att uppnå detta. Bland punkterna som nämndes fanns bland annat att vikten av att VD och ledningsgrupp aktivt arbetar med frågan och inte bara talar om den.

Om Keidanren
Keidanren består av nära 1300 av Japans största företag och grundades 1946 med målet att rekonstruera den japanska ekonomin efter andra världskriget.

 

 

Farzad Golchin från Novare Potential intervjuad i nederländska NRC

NRC Handelsblad, en av Nederländernas största tidningar, har gjort en intervju med Novare Potentials vd Farzad Golchin om det arbete som bolaget gör för att få in fler nyanlända på den svenska arbetsmarknaden.

I intervjun tas bland annat starten av Novare Potential upp, hur bolaget arbetar för att hitta den kompetens där bristen är som störst liksom samarbetet med Sophiahemmets högskola och KTH för att skapa intensivutbildningar för nyanlända.

Läs artikeln i sin helhet här (på originalspråk) >>

Så hjälper Novare Potential till att lösa Sveriges kompetensbrist

I senaste Affärsvärlden lyfts Novare Potential upp som ett av de bolag som är med och löser kompetensbristen som drabbar alltfler företag. I artikeln berättar vd Farzad Golchin om hur man i samarbetet med Scania Sverige hittar nyanlända som kan utbilda sig till lastbilsmekaniker
Läs hela artikeln här

    Fyll i dina uppgifter och ett meddelande så återkommer vi så snart vi kan